@article{oai:ksu.repo.nii.ac.jp:00002625, author = {岡田, 大地 and OKADA, Daichi and 廣野, 由里子 and HIRONO, Yuriko and 田中, 美子 and TANAKA, Yoshiko and 佐々木, 一馬 and SASAKI, Kazuma and 棚橋, 靖行 and TANAHASHI, Yasuyuki and 高橋, 純一 and TAKAHASHI, Jun-ichi and 佐倉, 正明 and SAKURA, Masaaki and 竹内, 実 and TAKEUCHI, Minoru}, journal = {京都産業大学先端科学技術研究所所報, The bulletin of the Research Institute of Advanced Technology Kyoto Sangyo University}, month = {Jul}, note = {ハチミツは蜜蜂により産生される天然成分で、健康維持のほかに創傷、風邪、皮膚炎の治療薬として世界で広く利用されている。我々も、ナイジェリア産のハチミツが免疫作用を示すことを報告してきたが、日本国産ハチミツについては、まだ免疫機能への十分な解明がされていない。そこで、肺の感染防御において重要な役割をしている免疫細胞である肺胞マクロファージ(AM)に着目し、その免疫機能の活性化に関わるサイトカインのmRNA発現に及ぼす日本国産ハチミツの影響について検討した。AMのサイトカインmRNA 発現は、LPS 刺激によってIL-1 β、TNF-α、CXCL1,2 の発現が有意に増強した。日本国産ハチミツ(京産ハチミツ)は5mg/ml添加濃度で最もサイトカインmRNA発現を増強させた。各種ハチミツの影響について、そば、くり、白花豆、とち、くろがねもちハチミツについて検討したところ、くろがねもちハチミツがIL-1 β mRNA発現を最も増強させ、とち、くろがねもちハチミツがTNF- α mRNA発現を増強させた。くろがねもちハチミツはLPS刺激で増強したIL-1 βのmRNA発現を更に増強させ、くりハチミツはLPS で増強したTNF-αのmRNA発現を減少させた。以上の結果から、日本国産ハチミツはAMの免疫機能を増強させる可能性が示され、ハチミツの違いにより、その活性は異なることが示唆された。また、蜜源の違いにより、LPS刺激により増強したサイトカインmRNA発現を増強もしくは抑制することが示され、AMの免疫機能への影響が異なり、ハチミツが免疫改善に応用できる可能性が示唆された。, Honey is used not only as a natural food, but also as a traditional medicine for colds, skin inflammation and burns wounds as well as general health care. We proposed that Jungle honey in Nigeria would have potential biological effects, especially on immune cell activity. However, the effects of Japanese honey on immune functions are not clearly known. Therefore, we investigated the effects of Japanese honey on immune functions of alveolar macrophages that play an important role of immune system in the lung. The mRNA expressions of IL-1 β ,TNF-α and CXCL1,2 in alveolar macrophage were significantly increased by LPS stimulation. Kyoto Sangyo honey as a kind of Japanese honey enhanced the mRNA expression of cytokines at the concentration of 5mg/ml. Various Japanese honeys also enhanced IL-1 β and TNF-α mRNA expressions. However,Chest nut honey inhibited enhanced-TNF-α mRNA expression by LPS stimulation. Japanese honeys enhance the immune functions and the effects differ by the difference flower sources of honeys. These results suggest that Japanese honeys may contribute to modification of immune functions., 4, KJ00008753799, P, 研究論文, Paper}, pages = {33--44}, title = {日本国産ハチミツによる肺胞マクロファージの免疫機能に及ぼす影響}, volume = {12}, year = {2013}, yomi = {オカダ, ダイチ and ヒロノ, ユリコ and タナカ, ヨシコ and ササキ, カズマ and タナハシ, ヤスユキ and タカハシ, ジュンイチ and サクラ, マサアキ and タケウチ, ミノル} }